"קווים אדומים" – השותפות למניעת אלימות בזוגיות
יוזמה רב-מגזרית ליצירת מענים מערכתיים שיסייעו בצמצום ומניעת תופעת האלימות בזוגיות

"קווים אדומים" – השותפות למניעת אלימות בזוגיות
יוזמה רב-מגזרית ליצירת מענים מערכתיים שיסייעו בצמצום ומניעת תופעת האלימות בזוגיות
בכל חלקי החברה בישראל מתקיימת תופעה חברתית קשה של אלימות בזוגיות. היקפי התופעה, להערכת מומחיות ומומחים בתחום, אינם מצטמצמים כלל לאורך השנים.
הגורמים לתופעה רבים ומשתנים. בהם גורמים הקשורים למאפיינים אישיים של המעורבות והמעורבים באלימות. אולם לצד זאת, ישנם גורמים חברתיים המעצבים את תופעת האלימות ואת מופעיה כמו נורמות חברתיות ותרבותיות הנוגעות לזוגיות ומשפחה, רמות אלימות כלליות בחברה, תפיסות של גבריות ונשיות ופערי כוח ואי שוויון חברתי, כלכלי ופיזי בין גברים ונשים. כתוצאה מכך, השלכותיה של תופעת האלימות בזוגיות לרוב קשות יותר לגבי נשים.
על מנת לצמצם את התופעה באופן מהותי, הן ביחס לגברים והן ביחס לנשים, נדרשת שותפות רב-מגזרית רחבה שתביא לשינוי מערכתי.
קווים אדומים – השותפות למניעת אלימות בזוגיות, יצאה לדרך בינואר 2021, במטרה ליצור רשת שותפים בין-מגזרית שתפעל לטיפול בבעיה, תוך הגדרת מטרות וכיווני פעולה אסטרטגיים, והוצאה לפועל של תכנית פעולה מתואמת.
היוזמה פועלת על פי מודל קולקטיב אימפקט – הפועל להתמודדות מערכתית עם בעיות חברתיות מורכבות, כדוגמת אלימות במערכת יחסים זוגית. על פי המודל, הפתרון לבעיה אינו מצוי באופן בלעדי בידי גורם או מגזר אחד ולפיכך מחייב מהלך מתואם רב-מגזרי, אשר ילמד את הבעיה לעומקה וייצר לה את המענים הדרושים, תוך מדידת השינוי והאימפקט כך שיהיה ארוך טווח ובר קיימא.
ארגון שיתופים משמש כארגון שידרה של היוזמה – גוף המתכלל את השותפות ומספק את התשתיות המקצועיות והארגוניות הדרושות לפעילותה.
>> למסמך האג'נדה המשותפת של היוזמה בעברית
>> למסמך האג'נדה המשותפת בערבית
>> לרשימת חברי ועדת ההיגוי של יוזמת קולקטיב אימפקט לצמצום האלימות בזוגיות
בשנת ההתנעה התמקדה העשייה בהנחת התשתית לפעילות מתואמת ואפקטיבית:
• נבנתה רשת רבה הכוללת מגוון שחקנים מהמגזר הציבורי, העסקי והחברתי, מהפילנתרופיה ומהאקדמיה
• נבנו הסכמות על אג'נדה משותפת: הוגדרו מטרות ויעדים והונחה תשתית לאסטרטגית פעולה
• נאספו נתונים ומידע ויצא לדרך תהליך של בניית מדד לאומדן היקפי התופעה.
בשנת 2022 מתכנסת היוזמה סביב שולחנות פעולה ייעודיים ליצירת מענים ביחס לכל נושא שיוגדר.
כחלק מגישת קולקטיב אימפקט, התבססות על נתונים ומדידה הם חלק משמעותי מהתקדמות ויצירת שינוי. חברת ERI נבחרה ללוות את כל היבטי המחקר ויצירת הנתונים עבור תהליכי קבלת ההחלטות ביוזמה.
מידע רלבנטי לפיתוח העשייה המשותפת של רשת השותפות/ים:
בישראל אין מדידה של היקפי תופעת האלימות בזוגיות מאז שנת 2001, וביצוע מדידה כזו הוא מהלך מורכב ביותר ממגוון סיבות. כחלק מפעילות היוזמה ושיתוף הפעולה עם משרד הרווחה והוועדה הבין משרדית, יצאנו לדרך ליצירת מדד ישראלי למדידת היקף התופעה, שיכלול בין השאר גם ביצוע סקר ארצי רחב.
נקודת המוצא של היוזמה היא שפיתוח מדד בצורה משותפת עם כלל בעלות ובעלי העניין והמומחים/ות בתחום (מכלל המגזרים) תסייע ביצירת מדד איכותי, מדויק, תואם תרבותית, מתוקף ומקובל בשדה. תהליך פיתוח המדד כולל ביצוע קבוצות מיקוד באוכלוסיות שונות בישראל וכן סקר עמדות ותפיסות, שעל בסיסם יגובש כלי למדידה רחבה של התופעה.
מסמכים מתהליך פיתוח המדד:
בשנת 2022 קידמה "קווים אדומים" פעולות באמצעות צוותים ופורומים ייעודיים: ועדת היגוי, צוות מייעץ מחקרי, פורום חברה חרדית, פורום חברה ערבית, פורום מגזר עסקי וקבוצות עבודה. אלו פעלו לפיתוח אסטרטגיות מבוססות נתונים ומחקר למניעת תופעת האלימות בזוגיות.
קבוצות העבודה התכנסו סביב 5 נושאים אסטרטגיים:
1. שפה ומושגים
2. גברים
3. ילדים.ות ונוער
4. מענים
5. הסברה ומודעות
תוצר ראשון של קבוצת שפה, שמסיימת את עבודתה בימים אלה, הוא הגדרה של מהי אלימות בזוגיות.
מפגש שלישי – 15.6.2022
המפגש השלישי של רשת שותפי היוזמה התמקד בהיכרות עם ממצאי סקר התפיסות ותרגום משותף של הממצאים לדרכי פעולה ולתובנות עבור קבוצות העבודה ביוזמה וכן קידום משותף של כלי המדידה לאמדן היקפי האלימות בזוגיות.
כנס הרשת השלישי של יוזמת קווים אדומים למניעת אלימות בזוגיות, 15.6.2022
חומרי המפגש:
מפגש שני – 21.12.2021
המפגש השני של רשת שותפי היוזמה התמקד ביצירת תשתית לאסטרטגיה משותפת: קהלי יעד, סוגי פעולות וסדרי עדיפויות.
חומרי המפגש:
מפגש ראשון – 2.8.2021
במפגש הראשון של רשת שותפי היוזמה השתתפו מעל 100 נציגי ונציגות ארגוני מגזר ציבורי, חברתי, עסקי, אקדמיה ופילנתרופיה. במפגש נערך דיון ראשון להגדרת המטרות והיעדים של היוזמה, ומגוון נקודות המבט גויסו לטובת פיתוח מדד מקומי להערכת היקפי התופעה.
חומרי המפגש:
למידע נוסף, שאלות והצעות ניתן לפנות אל צוות היוזמה
יסמין בעלת ניסיון רב בייעוץ ארגוני ומערכתי במגזר הראשון והשלישי, ייעוץ והנחיה לשותפויות וייעוץ לתהליכים אסטרטגיים. בעבר מנהלת מקצועית בשתיל, יועצת למנהלים במגוון מחלקות ויחידות במשרד הרווחה, יועצת לארגונים חברתיים ושותפויות חברתיות, מרצה בתוכניות שונות לייעוץ ארגוני והנחיית קבוצות ויועצת בכירה ומנהלת מש"א בבית הספר לפיתוח מנהיגות בצה"ל. יסמין בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכולוגיה חברתית – תעשייתית. yasmin.r@sheatufim.org.il
שחף בעלת תואר שני בתקשורת פוליטית מאוניברסיטת בר אילן. בתפקידיה הקודמים במסגרת תחום שיח בין מגזרי, שימשה כמנהלת פרוייקטים, ליוותה מקצועית את הרכזות המנהלות תהליכי שיתוף, ניהלה את מערך הפיקוח והבקרה על תהליכי השיתוף בארגון וליוותה את תהליכי השיתוף במשרד ראש הממשלה, משרד הביטחון, משרד מבקר המדינה ומשרדים נוספים. בעברה שימשה כיועצת פרלמנטרית ודוברת בכנסת ישראל ועבדה כרכזת אירועים וכנסים במרכז לתקשורת בינלאומית באוניברסיטת בר-אילן. במסגרת תפקידיה השונים צברה שחף ניסיון רב בהובלה וניהול של תהליכי שיתוף, יצירת שותפויות מורכבות, הובלת תהליכים אסטרטגיים בין ממשלתיים והפקת אירועים ממשלתיים וציבוריים shahaf@sheatufim.org.il
פייני היא יזמת חינוכית-חברתית בקהילה החרדית ופעילה בתחומים שונים הקשורים לרווחה, חינוך ונראות של נשים ומשפחות בחברה החרדית והישראלית. מנהלת את "אדברה" מבית "אידאה" לשיתופי פעולה בין החברה הליברלית והחברה החרדית. בעבר ייסדה וניהלה את ארגון "באשר תלכי" המלווה נשים חרדיות ודתיות במצבי פרידה וגירושין. והתמחתה בתחומי ההוראה, הייעוץ והניהול בחינוך החרדי. לפייני תואר ראשון בחינוך מ'מכללה ירושלים' ותואר שני בייעוץ חינוכי מהאוניברסיטה העברית. בוגרת תכנית נשות חיל למנהיגות נשים חרדיות ובית הספר למנהיגות חינוכית של מכון מנדל. היא עמיתה בתכנית המנהיגים הצעירים של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. fainy@sheatufim.org.il
מיכל עובדת עם שיתופים משנת 2008 והיא אמונה על כתיבת מגוון תוצרי ידע שפותחו על ידי שיתופים לאורך השנים. מאז 2017 היא משמשת בתפקיד מנהלת תחום המו"פ בשיתופים, אחראית על פיתוח אסטרטגיית המו"פ של הארגון ובכלל זה שכלול המומחיות והידע בעולמות הקולקטיב אימפקט. בעבר הייתה מיכל מרצה מן החוץ וחוקרת באוניברסיטת בר אילן, בחוג לסוציולוגיה ובתכנית ללימודי מגדר, וכן בחוגים לתקשורת ומדעי התנהגות במכללת ספיר ובמכללת כנרת. קודם לכן עסקה במחקר וייעוץ שיווקי, וניהלה מחלקות מחקר ותכנון אסטרטגי בשני משרדי פרסום. בין כל אלו כתבה מיכל עבודת דוקטורט שבחנה את סוגיית שם המשפחה לאחר הנישואין, ובעקבותיה גם שני ספרים שיצאו לאור אחד באנגלית Feminism, Family and Identity in Israel: Women's Marital Names (Palgrave Macmillan, 2011) והשני בעברית "אז איך קוראים לך עכשיו? על הבחירה של נשים וגברים בשם המשפחה לאחר הנישואין (פרדס, 2019). מיכל בעלת תואר BSC במנהל עסקים וסוציולוגיה מהאוניברסיטה העברית, MBA מאונ' בן גוריון ו- PHD בלימודי מגדר מאונ' בר אילן. גרה בקיבוץ אשדות יעקב איחוד, נשואה לעידן ואימא לארבעה. michal@sheatufim.org.il
בתפקידה האחרון ניהלה סאוסן יחידת מיצוי משאבים ופיתוח כלכלי במועצה מקומית דבורייה במסגרת מיזם מוארד, מיזם משותף בין משרד לשיווין חברתי, משרד הפנים ואלכא ג'וינט. בעברה ובמשך 20 שנה ניהלה פרויקטים מובילים בחברה הערבית, תעסוקת נשים אקדמאיות ערביות, יזמה הקמת אתר אינטרנט לחיפוש עבודה וירידי תעסוקה. כמו כן ניהלה פורומים וקואליציות למען שינוי מדיניות בתעסוקת נשים, ופרויקט ייצוג נשים ערביות בפוליטיקה שכלל קמפיינים וליווי תהליכים מול מפלגות בחברה הערבית.
סאוסן בעלת תואר שני בניהול מלכ"רים באוניברסיטה העברית בירושלים ותואר ראשון במדעי התנהגות מגמת יעוץ חינוכי. sawsan.t@sheatufim.org.il
עובד סוציאלי, פסיכותרפיסט, רכז הכשרות והדרכות אנשי מקצוע בתחום האלימות במשפחה. עוסק בתחום האלימות במשפחה מעל 22 שנה, ניהל את המרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה בנהריה, מדריך ומכשיר אנשי מקצוע ברצף הטיפול בתחום.
עינת מובילה מהלכים ומודלים חברתיים כלכלים במגזר העסקי. בעלת ניסיון בליווי של הנהלות ודרגים מקצועיים בעסקים להשפעה חברתית כלכלית מתוך תפיסת "האחריות בליבה" – גיוון בתעסוקה, רכש ומוצרים. במסגרת היוזמה, עינת מובילה ומנהלת את המעורבות והקשר עם המגזר העסקי. בעלת ניסיון בניהול משאבי אנוש ושיווק בחברות עיסקיות. בעלת תואר ראשון במנהל עסקים שיווק ותואר שני במנהל עסקים התנהגות ארגונית.
הדס משמשת כרכזת יוזמת "קווים אדומים" – השותפות למניעת אלימות בזוגיות. בתפקידה הקודם בשיתופים שימשה כמנהלת אדמיניסטרטיבית והייתה אמונה על ניהול המשרד, סיוע בתפעול מחלקת הכספים וריכוז תחום הייעוץ והלמידה. בעברה עבדה הדס כרכזת כספים ומשאבי אנוש בארגון "רופאים לזכויות אדם", ולפני כן בעמותת טק-קריירה הפועלת לקידום הכשרה מקצועית של יוצאי אתיופיה בישראל. הדס בעלת תואר שני בניהול מלכ"רים ותואר ראשון בסוציולוגיה ומידענות. hadas.b@sheatufim.org.il
יוזמה רב-מגזרית להקנות לתלמידי ישראל את המיומנויות החיוניות למצוינות בתחום החינוך המדעי-טכנולוגי, שיאפשרו את השתלבותם המיטבית בצבא, באקדמיה ובתעסוקה
גיבוש כוח משימה בין-מגזרי לטיפול מערכתי בסוגיית איכות החיים והבדידות של הזקנים בישראל
יצירת פעולות משותפות לצמצום תופעת האלימות במערכת יחסים זוגית
רשת שותפים בין מגזרית שתפעל במשותף להגדרת מטרות וכיווני פעולה אסטרטגיים, ותוציא לפועל תכנית פעולה מתואמת
מגזר ציבורי, חברתי, עסקי, אקדמיה, פילנתרופיה והציבור הרחב
ינואר 2021